Kéziszerszámok éves ellenőrzése

Kéziszerszámok éves szerelői ellenőrzése

Kéziszerszámnak minősül minden olyan elektromos kisgép, amelyet villásdugóval csatlakoztatunk a villamos hálózathoz, kézben tartva használunk, vagy használat közben elmozdítunk. (pl.: hosszabbítók, kézi szerszámok akkutöltői, fúrógépek, inverterek, porszívók, egyéb ipari kisgépek)

Minden olyan vállalkozásnak, amely villamos kisgépeket és egyéb nem helyhez kötött villamos berendezéseket üzemeltet, kötelező az évente időszakos ellenőrző felülvizsgálat végrehajtása szerelői ellenőrzéssel.

Gyakorisága: 
(40/2017.(XII.4.) NGM rendelet szerint)

  • évente kötelező felülvizsgálat

A felülvizsgálatot ellenőrző hatóság:

Munkavédelmi szakhatóság - volt munkavédelmi felügyelőségek

Miért fontos Önnek?

  • Mert az elektromos kisgépek azáltal, hogy nem fixen vannak telepítve, sokkal nagyobb igénybe vételnek vannak kitéve, így a sérülés és a hibalehetőség esélye is jóval nagyobb. A felülvizsgálat elmulasztása akár súlyos sérüléses, csonkolásos vagy áramütéses balesetet is eredményezhet!
  • Mert az elektromos kéziszerszámok felülvizsgálatát kötelező évente elvégezni. Az előírás megszegése, illetve be nem tartása munkavédelmi vétségnek számít és bírsággal sújtható!

Miben segítünk?

  • Elvégezzük a kéziszerszámok felülvizsgálatát - ellenőrizzük a szerszámok burkolatainak, betápláló kábeleinek valamint a villásdugók épségét, minőségét.
  • Műszeres vizsgálattal ellenőrizzük az öregedésből, illetve egyéb használati körülményekből eredő elváltozásokat, amelyek a kisgépek szigetelési ellenállásának romlását eredményezik. (Védővezető folytonosságának ellenőrzése a villásdugó és a gép fémburkolata között.)
  • A felülvizsgálatot minden esetben fokozott körültekintéssel végezzük, majd
    ezt követően jegyzőkönyvet, minősítő iratot készítünk, amely részletes dokumentációt tartalmaz az esetlegesen feltárt hibákról.