EPH nyilatkozat készítése

EPH nyilatkozat készítése

EPH: Egyen potenciálra hozó hálózat.

EPH kiépítésének lényege: a fém csővezetékeket, fém polcokat, nagy fémszerkezeteket, földeléseket egymással összekötik, hogy ne alakuljon ki potenciálkülönbség.

Tehát egy épület beton alapjában, vagy szerkezeteiben lévő vasszerkezet, vaslépcső, nagyobb fém ajtó, fém polcrendszer, víz, gáz, fűtés és egyéb csőhálózatok legyenek fémesen összekötve.

Az összekötés célja: az áramütéses balesetek megelőzése, vagyis, hogy az érintési feszültség ne okozzon veszélyt az élő szervezetre.

Gyakorisága:

  • Minden új gázhálózat beszerelését, meglévő gáz csőhálózat bővítését vagy átalakítását követően. (A gázszolgáltató felé benyújtandó EPH nyilatkozat elkészítését a szerelés után tudjuk elvégezni.)
  • Raktárcsarnok, üzemi épületek esetén: nagyteherbírású fémpolcok, Salgó polcok beszerelése után.
  • Egyéb esetben az EPH mérés az Érintésvédelmi vizsgálat része.

Miért fontos Önnek?

Azért, hogy az elektromos, vagy nem elektromos berendezések érinthető részei meghibásodás, vagy üzemszerű működés közben ne kerülhessenek feszültség alá.
Az EPH az érintésvédelem része, amely segít az áramütéses munkahelyi balesetek megelőzésében, tehát a biztonságos munkakörnyezet alapfeltétele.
(Pl.: ha egy fém lépcsőszerkezet beépítésénél a már a falban lévő elektromos kábeleket, vezetékeket megsértik, azok a lépcső fém részeivel érintkeznek, az egész lépcsőszerkezet feszültség alá kerülhet.)

Miben segítünk?

A helyszínen megvizsgáljuk, hogy a látható EPH kialakítása az érvényben lévő szabványoknak megfelelően lett-e elvégezve, ellenőrző mérést végzünk, ezt követően felvesszük az adatokat, és a helyszínen kiállítjuk az EPH nyilatkozatot.