Elektromos autó érintésvédelem

Elektromos autó érintésvédelmi vizsgálata

Az elektromos autók egyre nagyobb tért hódítanak. Az elektromos hajtás energiáját az autóban elhelyezett akkumulátorok biztosítják. Az elektromos autóban az akkumulátorok töltését külső áramforrás biztosítja, ez általában egy csatlakozókábelen keresztül, fali elosztóból történik, melyet összekötnek az autóval. 

Vannak tisztán elektromos hajtású autók és vannak az úgynevezett hibridhajtásúak.
Ezekben az elektromos hajtás mellett van egy robbanómotor is, amely egy tartalék energiát képez az akkumulátor lemerülése után. Mivel a hibrid hajtású autó akkumulátorát is lehet tölteni 230/400 V-os fali csatlakozóból, így ezeknek is el kell végezni az időszakos érintésvédelmi vizsgálatát.

Gyakorisága:

  • minden műszaki vizsga előtt

Miért fontos Önnek?

  • Mivel az autó 230/400 V-os hálózatról töltődik, így ennek biztonságát, érintésvédelmét, időszakosan érintésvédelmi vizsgálattal ellenőrizni kell! Ennek célja hogy a jármű a hálózatra csatlakoztatáskor és a töltés során ne okozhasson életveszélyes áramütést a fémrészek megérintése során.
  • Mert a megfelelő minősítés előfeltétele annak, hogy az autó műszaki vizsgára mehessen.

Miben segítünk?

  • Átfogó vizsgálatot végzünk. (csatlakozókábel állapota, sérülés/mentesség, érintésvédelem, IP védettség, folytonossági és szigetelési ellenállás mérése és egyéb szabványokban rögzített vizsgálatok)
  • Megfelelő minősítéssel végződő vizsgálatot követően elkészítjük az érintésvédelmi jegyzőkönyvet.